Yapı Sektöründe Mesleki Yeterlilik Belgesi

Yapı sektörü veya inşaat sektörü diyelim fark etmez, Mesleki Yeterlilik Belgesi (kısaca MYB diyeceğiz) kamu spotlarında da gördüğünüz üzere tehlikeli işlerde artık zorunlu hale geldi.

İnşaat sektöründe yapılan işlerin neredeyse tamamı tehlikeli iş sınıfına giriyor, hatta çok tehlikeli iş sınıfına giriyor.

Peki neden?

Cevap aslında MYB’nin zorunlu hale gelmesinin sebebi ile aynı. Tabii ki ve maalesef iş kazaları.

Kamu spotunu izlediğinizde de arka planda ilk olarak göze çarpan görüntüler geçmişte başımıza gelen Taksim’de çöken iskele, Mecidiyeköy asansör faciası ve benzer görüntüler oluyor. Bunlar tabii ki sadece çalışanların hatasından kaynaklanan iş kazaları değil ancak şöyle bir istatistiksel bir gerçek var ki;

Meydana gelen iş kazalarının;

  • %2’si kaçınılmaz durumlardan,
  • %10’u tehlikeli durumlardan,
  • %88’i tehlikeli davranışlardan,

meydana geliyor.

Tehlikeli davranışlara da baretsiz inşaat alanında dolaşmak, kemersiz yüksekte çalışmak, makinelere kapasitesinden daha fazla yüklenmek gibi sektörde çalışan hemen hemen herkesin bildiği davranışlar giriyor.

Bunlar gibi insan hayatına mal olacak davranışların önüne geçebilmek için ise devlet otoritesi hem işverene hem de işçiye bazı yükümlülükler getiriyor.

Mesleki Yeterlilik Belgesi artık tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde zorunlu hale geldi. Peki ne yapmalıyız?

İlk çalışmalar iş güvenliği ve işçi sağlığı kanununda düzenlemelere gidilmesiyle başladı ve hemen arkasından hali hazırda var olan ancak birçok alanda zorunlu olmayan mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale getirilmesi geldi.

Burada işçilerin çekincesi;

  • Bu belgeyi almak için düzenlenen kurslara katılacak vaktim yok. Para kazanmam lazım.
  • Bu belgenin maliyetini karşılayamam.

İşverenlerin çekincesi;

  • Mevcut çalışanlarıma bu belgeyi aldırmaya kalkarsam işlerimde gecikirim.
  • Belgeyi alan işçiler işten ayrılırsa ne olacak?

Burada yine devlet devreye giriyor ve kamu spotunda da gördüğünüz gibi bazı teşvikler sunuluyor. Bunlardan birincisi belgelerini alması halinde işçilere belge ve sınav ücretinin iade edilmesi, bir diğeri ise belgesi olan işçilerin SGK primlerinin yine devlet tarafında karşılanması.

mesleki yeterlilik belgesi

2017 yılının sonuna kadar belge ücreti ve sınav ücreti,

2019 yılının sonuna kadar belge ücreti ve sınav ücretinin yarısı devlet işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.

Ayrıca, MEB’e bağlı mesleki ve teknik eğitim veren okullardan mezun olanlardan çalışacağı alanla ilgili olduğu sürece mesleki yeterlilik belgesi istenmiyor.

MYB için 3 kez sınav hakkı veriliyor. Bu 3 sınavdan 1 tanesinden başarılı olduktan sonra ücret iadeleri yapılıyor. Aksi halde bütün süreç yeniden başlıyor.

Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır diye bir soru varsa aklınıza öncelikli olarak e-devlet hesabınıza giriş yapıp Mesleki Yeterlilik Kurumu kısmını bulup, Belge Vermeye Yetkili Kuruluşlar ve Ücret Tarifeleri linkine tıklamanız gerekecektir. Bu sayfada Ulusal Yeterlilik yani meslek türünüzü seçip hangi ilde sınava girmek istediğinizi seçip sorgulama yaptığınızda karşınıza yetkili kuruluşlar ve telefon numaraları çıkacaktır. Detaylı bilgileri bu kuruluşlardan rahatlıkla alabilirsiniz.

Mesleki yeterlilik belgelerinin uluslararası geçerliliğinin de olduğunu unutmayalım. Yani bu belgeyi aldıktan sonra dünyanın neresine giderseniz gidin. Rahatlıkla mesleğinizi icra edebileceksiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Yasin dedi ki:

    Mesleki yeterlilik belgesi guzel bir uygulama ancak ulkemizde belge almamiza raen uygulamada ne kadar dikkst edilmekte orasi tartisilir. Herseyin kolayina kaciyoruz amlesef buda cok tehlikelo isler basimiza acmakta

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.