STASteel mi, Tekla Structures mı (Xsteel)

Ülkemizde geç de olsa çelik yapı sektörü hızlı bir atak yapmış ve kullanımı oldukça artmıştır. Buna paralel olarak çelik yapıların hesaplanması ve analizleri önem kazanmış durumda. Şimdi karşımızda Türk mühendis ve yazılımcılar tarafından geliştirilmeye devam eden STASteel ve sektörde adını dünyaya duyurmuş Tekla Structures, eski adıyla Xsteel var. Çelik yapılar projelendirmeleri konusunda kendimi geliştirmek istiyorum diyorsanız hangi programa yoğunlaşmanız konusunda sizlere karşılaştırmalı olarak bilgi aktarmaya çalışacağız.

STASteel mi Tekla Structures mi

Çelik yapı analiz ve 3 boyutlu modellemeleri için STASteel mi, Tekla Structures mı (Xsteel)

Aslında bu iki programın karşılaştırılması bir açıdan bakınca çok mantıklı değil. Neden diye soracak olursanız eğer, STASteel paket program olmak yolunda ilerliyor, Tekla ise daha çok imalata yönelik 3 boyutlu modelleme konusunda kendini aşmış durumda. Paket programdan kasıt, çelik yapılar ile ilgili hem statik hesaplama, analizleri raporlama ve imalata yönelik çizimler vermedir. Tekla Structures için ise durum biraz daha farklı. Bu program, içerisinde analiz işlemini barındırsa da tek başına size fayda sağlayamıyor, SAP2000 ile entegre çalışarak size sonuçlar verebiliyor. Dolayısıyla analiz bakımından Tekla Structures çok efektif değil. Gel gelelim çelik yapıları 3 boyutlu modelleme ve imalat resimlerini çizim arayüzüyle beraber eksiksiz verebilme konusunda eline su dökebilecek başka bir yazılım bulunmuyor.

STASteel içerisinde analiz ve statik hesaplama seçeneklerini aktif olarak kullanımını hedeflediğinden sizin bir takım özgürlüklerinizi kısıtlıyor. Birleşim detaylarını yaparken sadece programın ön gördüğü şekilde yapmanız gerekiyor. Bu da çok farklı geometrilere sahip olabilen çelik yapılar için kullanışlı değil. Belli başlı hangar tipi yapıları, ara kat tarzı yapıları modellemede kolaylık sağlaması mümkün ancak bunlar için bile yeterince özgür değilsiniz. Tekla Structures ise modellemeyi tamamen sizin ellerinize bırakıyor. Çok kullanışlı olan makrolarının yanında hemen hemen her şeyi bizzat kendiniz milimi milimine modelleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla statik analizleri belli bir standarda uygun yapmak güçleşiyor ve bir çok noktada elle hesaplamalar yapmak durumunda kalıyorsunuz. Böylelikle Xsteel, analizden çok detaylandırma ve imalat çizimleri alma konusunda işimize yarıyor.

Sonuç olarak STASteel, betonarme yapılardaki STA4CAD gibi kolaylıkları bize sunamıyor, ancak bu şekilde gelişmeye devam ederse ilerleyen yıllarda çelik yapılar için de vazgeçilmezler arasına girebilir. Şimdilik Tekla Structures ve SAP2000 desteğiyle çelik yapıların üç boyutlu çizimlerine ve statik hesaplarına bir süre daha devam etmemiz gerekiyor. STASteel eğitim videolarına ulaşma ve hakkında resmi sitesinden bilgi almak istiyorsanız buraya tıklayınız. Ayrıca aynı bağlantıdan demo sürüme de ulaşabilirsiniz. Bütün bu analizleri ve detaylandırmaları tabii ki bir yönetmeliğe dayandırmak gerekiyor. Bu yılın sonundan itibaren kullanıma girecek olan Yeni Çelik Yapılar Yönetmeliği 2016 hakkında bilgilendirmeleri okumadan geçmemenizi öneririm.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Betoncu dedi ki:

    Bunu tartışmaya açmak bile gereksiz. Tabii ki tekla structure. Tekla okyanusken, stasteel dere olur şuan için. Ama şuan için diyorum. İleride belki de deniz olur bilemem.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.