South Quay Footbridge köprüsü

İngiltere’nin Londra kentinde ve Canary Wharf bölgesinde bulunan 180 metre uzunluğundaki South Quay Footbridge projesi için bir yarışma düzenlenmiş ve yarışmayı S şeklinde olan açılıp kapanabilir şekilde tasarlanan köprü projesi kazanmıştır. Footbridge anlamı yaya köprüsüdür ve adından da anlaşılabileceği gibi yalnızca yayaların kullandığı bir köprüdür. Köprünün dizaynı Chris Wilkinson (şirket adı: Wilkinson Eyre) ile birlikte Jan Bobrowski & Partners (şirket adı: Capita Bobrowski) tarafından yapılmıştır.

South Quay Footbridge köprüsü

Nehrin iki yakasını birbirine bağlayan South Quay Footbridge köprüsü 2.5 milyon euro’ya mal oldu

Güney iskelesi ve Heron iskelesini birbirine bağlayan ve açılıp kapanabilir özelliği ile küçük gemi, yat ve sandal tarzı deniz taşıtlarının geçişlerine olanak sağlayan köprü 2.5 milyon euro’ya inşa edildi. Ortadaki taşıyıcı kolonun yüksekliği tam 30 metre ve bu kolona bağlanan 75 mm’lik halatlar köprünün taşıyıcılığını üstleniyor. Köprünün taşıyıcı kirişi ise 914 mm çapındaki bir boru kesit profil.

Köprü ilk tasarlandığı zamanlarda orta kısmında yükselen bir eğime sahipti ancak zaman geçtikçe ortadaki yükseklik azalmaya başladı ve hemen hemen gözle görülemeyecek bir seviyeye geldiğini söylüyor uzmanlar. Bu da yapının zaman içerisinde aldığı yükten kaynaklı olarak sehim yapmasından kaynaklanıyor. Köprünün tek tarafında bulunan kirişten çıkan konsollarla taşınması ve bu kirişide orta noktadaki kolona ek olarak halatların tutması oldukça ilginç. Köprü belli aralıklarla modüller halinde imal edilmiş ve montajı yapılmıştır. Üzerindeki her parça sökülebilir durumdadır. Köprünün yapım aşamasıyla ilgili videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Aslında köprü tam olarak bir nehrin iki yakasını değil Thames nehri uzantısında bulunan iki iskele arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. Bu iskeleler de nehrin çevrelediği bir bölgede bulunmaktadır. 1997 yılında açılmış olan bu köprünün günümüzde konumu gereği yaşadığı bazı sıkıntılar bulunmaktadır. Şehrin tam olarak ortasında bulunan köprü rampalarının geçiş kısmında kullanıma açılan alış-veriş merkezleri köprüye ulaşımı sıkıntıya sokmaktadır. Bu tarz bir köprünün gerekliliği konusunda bazı düşünceler oluşabilir. Şöyle ki neden daha fazla yüksekliğe sahip bir köprü değil de bu şekilde açılır kapanır bir köprüye ihtiyaç duyuldu şeklinde sorular akılda oluşabilir. Bunun başlıca sebebi geleceğe dönük bir çözüm oluşturmaktı çünkü iskelelere geçiş yapacak gemilerin yükseklikleri yıllar önce yapılmış olan bu köprüden daha fazla olabilirdi ve bu durum sıkıntı oluşturabilirdi. South Quay Footbridge bu özelliğiyle hem günümüzde ilgi çekici bir hal aldı, hem diğer mimar ve mühendislere ışık tuttu, hem de görsel görüntüsüyle bir çok insanın ilgi odağı oldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

4 Cevaplar

  1. yasem dedi ki:

    adamlar bir bina yapmadan önce projeleri bile yarışma yapıp hak edene göre yapıyorlar bizde ise nasıl rant sağlarım ayağındalar. Bu nedenle de yapılarımız hep çarpık ve mimariden çok uzak

  2. Rüveyda dedi ki:

    Köprüye bak ya harika görünüyor. Yapımdaki detaylar en ince ayrıntısına kadar detaylandırılmış.

  3. murat dedi ki:

    South Quay Footbridge köprüsünün bu kadar güzel bir mimarlık detayı oldugunu bilmiyordum adeta muhteşem

  4. Hasan dedi ki:

    Çok işlevli bir köprü yapmış adamlar tebrik etmek lazım. Tabii böylesine bir köprü yapmanın da bedeli fazla oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.