Beton Sınıfları ve Beton Kalitesinin Oluşma Şekli

Beton sınıfları hangi şartlarda ve hangi karışım koşullarında oluşur ve betonun tanımı nedir? Deprem kuşağında yer olan ülkemizde beton kalitesinin birçok bakımdan ne kadar önemli olduğunu hepberaber görüyoruz.

Beton, yıllardır bir çok yapı türünde kullanılan agrega dediğimiz kum, çakıl gibi malzemeler ile çimento ve su karışımından oluşan yapı malzemesidir.

Beton kalitesinin yanı sıra dökümü sırasında yapılabilecek hatalar beton kalitesini önemli ölçüde azaltabilir. Örneğin alınan numunelere göre beton kalitesi projede isteden değerlerde çıktığını varsayılım. Ancak betonun uygun yükseklikten dökülmemesi, yeterli vibrasyon uygulanmaması, uygun sıcaklıkta döküm yapılmaması gibi etkenler beton kalitesini önemli ölçüde düşürür. Bu konuyla alakalı hazırlamış olduğumuz Beton Yüzey Kusurları başlıklı videomuza göz atabilirsiniz.

Beton sınıfları C20, C25 gibi yapılan adlandırmada C, betonun ingilizce adı olan concrete kelimesinin baş harfini, 20-25 gibi değerler ise standart 150 mm çapında ve 300 mm uzunluğunda silindirik beton kütlesinin basınç altında kırılma dayanımını MPa cinsinden ifade eder. Peki bu dayanım değerleri neye göre, hangi şartlar altında elde edilir?

C20, C25, C30 vb. beton sınıfları nasıl oluşur? Neye göre bu sınıflandırmalar yapılır?

Belli bir beton dayanımına ulaşmak için betonun katkı malzemeleri olan agrega (kum, çakıl veya kırmataş), çimento ve suyun belirli karışım oranları bulunmaktadır. Böylelikle belirlenmiş olan karışım oranlarıyla hazırlanan betonun dayanımı belli aralıklar halinde sınıflandırmaya alınmıştır. Beton dayanımına bu karışım oranlarının yanı sıra hava boşlukları, karıştırma şekli ve süreleri de doğrudan etki eder.

beton sınıfları

Beton dökümü aşamasında beton kalitesi nasıl belirlenir

Beton dayanımının belirlenmesi de dökülecek veya dökülmüş betondan standart ölçülere sahip silindirik kaba numune alındıktan 28 gün sonra yapılan basınç kırılması deneyi ile yapılır. Bu deney sonuçlarına göre okunan değerlerden beton sınıfı çıkartılır.

Beton sınıfı aynı zamanda C yenine beton sınıfının kısaltması olan BS ön adı ile de kullanılabilir. BS20, BS25, BS30 gibi örneklendirilebilir.

Siz de beton kalitesinin belirlenmesinde ve beton dökümünde yaşadığınız deneyimleri, hataları ve gözlemleri aşağıdaki yorum yazma kısmından bize iletebilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. muazzör dedi ki:

    Beton sınıflarının nasıl oluştuğunu hep çok merak ediyordum, sayenizde açıklığa kavuşmuş oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.